Over Ons


Sinds de oprichting van Dance Company Madhoerie (onder begeleiding van Srimatie Madhoerie Jagmohan en Aartie Jagmohan) is deze succesvol bedreven in het uitvoeren van de meest  uiteenlopende Indiase dansvormen zoals Bharata Natyam, Kathak, Volksdansen uit diverse deelstaten, Bollywood filmdansen, etc. Ze verstaat op haar eigen onnavolgbare wijze de kunst om de Indiase dans over te brengen middels educatie, voordrachten, optredens, workshops, presentaties en evenementen. Dance Company Madhoerie wil op deze manier een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de Indiase danskunst in Nederland en Suriname.

Madhoerie Jagmohan

Srimati Madhoerie Jagmohan begon in 1978 met het beoefenen van de Noord-Indiase dansstijl Kathak. Na enkele jaren is zij zich meer gaan richten op de Zuid-Indiase dansstijl Bharata Natyam en rondde haar Arangetram(inwijding als professionele danser(es) via eerste formele podiumoptreden) in 1987 af onder leiding van haar guru’s Guru Rajamani uit Bangalore en Srimati Liesbeth Bennink uit Nederland. Om zich verder te specialiseren in deze dansstijl heeft zij jaarlijks lessen gevolgd in India bij Srimati Padmini Rao en nog andere bekende dansguru’s.

Madhoerie Jagmohan

Zij richtte in Nederland haar eigen dansschool op genaamd “Indiase Dansschool Madhoerie”. De dansschool organiseert jaarlijks grote dansproducties zowel in Nederland als in Suriname. Zij heeft in diverse landen optredens verzorgd en meegewerkt aan verschillende TV producties. Ook heeft zij bijgedragen aan verschillende educatieve TV programma’s. Dansschool Madhoerie Suriname is momenteel actief met optredens Curaçao, Guyana, Trinidad&Tobago . Zij verzorgde eveneens workshops voor onder andere kinderen van de basisschool, kinderen met een beperking, scholieren en studenten. Inmiddels heeft zij 17 studenten begeleid naar hun Arangetram in Nederland en Suriname.

In 1997 werd zij door de stichting HIMOS voor een periode van 4 jaar uitgezonden naar Suriname om daar de Bharata Natyam dans te onderrichten en over te dragen aangezien deze dansvorm hier toen nog onbekend was. Zij is de grondlegger van Bharata Natyam in Suriname en levert nog steeds een belangrijke bijdrage bij de overdracht en verdere ontwikkeling hiervan. Momenteel is zij ook bezig de Bharata Natyam dansdocenten bij te scholen. Na haar verhuizing naar Suriname heeft haar dochter Aartie Jagmohan Dansschool Madhoerie Nederland overgenomen. Aartie heeft inmiddels vier leerlingen begeleid tot hun Arangetram, waarvan drie in juni 2011 zijn afgedanst.

Regelmatig reizen Madhoerie en Aartie af naar India voor bijscholing, onderzoek en optredens. Daarnaast begeleiden zij studenten tijdens hun dansreis naar India waar zij dans- en muziekfestivals bezoeken, lessen en workshops volgen, en optredens verzorgen.

Eén van de hoogtepunten van haar danscarrière was haar optreden in de Shiva Tempel in Chidambaram in Zuid-India. Volgens de overleveringen heeft Shiva duizenden jaren geleden zelf in deze tempel gedanst voor zijn gelovigen. Zij had de eer om te dansen op dezelfde plek waar men zegt dat Shiva heeft gedanst. Dit omschrijft zij als een onvergetelijke en zeer bijzondere ervaring.

Aartie Jagmohan

Reeds op zesjarige leeftijd deed Aartie Jagmohan haar eerste danservaringen op en de belangrijkste dansbasis werd gelegd door haar moeder, Srimati Madhoerie Jagmohan. Aartie bekwaamde zich in de theoretische achtergronden van de Bharata Natyam en in 1995 deed ze in het congresgebouw te Den Haag haar arangetram (inwijding alsprofessionele danser(es) via eerste formele podiumoptreden)

Aartie Jagmohan

In 1997 heeft Aartie Jagmohan Dansschool Madhoerie succesvol overgenomen en geeft ze lessen in diverse Indiase dansstijlen (Bharata Natyam, Indiase volksdansen, Asian Underground, Fusionstijlen, Contemporary en Bollywood
Filmdansen)

Naast doceren verzorgt ze ook workshops en optredens in het binnen- als buitenland(Ver. Arabische Emiraten, België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Egypte, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, India, Italië, Kroatië, Luxemburg, Marokko, Mauritius, Monaco, Noorwegen, Oostenrijk, Pakistan, Portugal, Trinidad&Tobago, Slovenië, Spanje, Suriname, Zweden en Zwitserland)

Als danschoreografe heeft ze aan diverse dansvoorstellingen, TV-productiest(NPS, VPRO, RTL4, OHM, TV Suriname, TV Trinidad), Bollywoodproducties, theaterproducties en modeshows.

Onlangs is ze ook afgestuurd als Yoga-docente en is ze actief bezig met Natya Yoga.

Ook zet Aartie zich in voor educatieve culturele projecten op scholen, de dienstensector, kennisprojecten in het bedrijfsleven, etc. Een ieder die hieraan deelneemt, kan rekenen op een flinke portie bezieling, plezier en kennis over de Indiase cultuur doordat er veel aandacht wordt geschonken aan de achtergrond, cultuur, filosofie, toneel en presentatie van de Indiase Dans.

Comments are closed.